De straat op met de buurtvereniging

Door Daphne van Breemen

Vroeger speelde ik altijd buiten. Daar dacht ik aan toen ik laatst langs mijn oude basisschool reed en op het grasveld langs de weg toch wel een heel opvallend spandoek zag hangen. ‘Hier geen hondendrol, maar kinderlol’, stond er met dikke zwarte letters geschreven. De boodschap was duidelijk……

Op dat grasveld hoorden kinderen te spelen. Voetballen, tikkertje, verstoppertje; de welbekende kinderspelletjes. Schijnbaar was dit op het bewuste grasveld niet meer mogelijk. Hondendrollen maakten het onmogelijk om met schone schoenzolen van het veld af te komen.

Dit zette mij aan het denken. Tegenwoordig zie je bijna geen kinderen buiten rennen, die plezier maken. Computers hebben het gewonnen van de straat. Kinderen zitten alleen nog maar binnen vastgeketend aan hun computer. MSN, Hyves (voor Facebook moet je minimaal dertien jaar zijn) en games zijn veel interessanter geworden dan het buitenspelen. Zonde, want buiten kun je zo veel leuke dingen doen. Maar waarom zou je naar buiten gaan om met je vriendjes en vriendinnetjes te spelen en te kletsen als je dit ook achter de computer kunt doen door middel van chatten? Daarnaast is internet toegankelijk voor allerlei spellen, die veel spannender zijn dan de brave spelletjes in de woonwijk. Oorlog voeren, schieten met geweren, dat is toch stoer? Voor het beleven van een avontuur hoeft een kind echt niet meer de buitenwereld in, dit kan heel gemakkelijk in een virtuele wereld.

Dat vind ik jammer. Buitenspelen hoort in mijn ogen in het Nederlandse straatbeeld. Het hoort vanzelfsprekend te zijn dat je op straat naast het blaffen van een hond ook gegiechel en pret van kinderen hoort. Wijk- en buurtverenigingen moeten daar iets aan doen. Voeg je bij zo’n buurtvereniging en je kunt zelf iets aan problemen in de wijk doen. Bij deelname wordt je stem echt gehoord. Praat met de gemeente over een speeltuin of een grasveld wanneer dit niet aanwezig is en organiseer activiteiten. Dat is makkelijker dan je denkt: in de zomer is niets leuker dan een watergevecht houden met waterpistolen. In de winter organiseer je een wedstrijd wie de mooiste sneeuwpop maakt.

Kinderen moeten daarom de straat weer op. In plaats van dat al die ouders over het dikker worden van kinderen blijven klagen, moeten ze hun kids naar buiten sturen. Buitenspelen is niet alleen goed voor de dagelijkse beweging van hun kroost. Naast het feit dat ze sportief bezig zijn, zijn ze ook nog eens met leeftijdgenootjes in de weer. Ze moeten samenwerken, aan een ander denken en hebben plezier met elkaar. Op sociaal gebied worden ze hier alleen maar beter van. Dus beste ouders, stuur je kind de deur uit. Lieve jongens en meisjes, maak dat je wegkomt. Hup, de straat op! Mocht je in een hondendrol stappen, klop dan maar bij mij aan. Ik zal jullie schoenen wel ontdoen van die rotzooi, zolang jullie maar buitenspelen.