Een blanco pagina. Wat nu?

Iedereen die stukjes schrijft krijgt er vroeg of laat mee te maken: een blanco pagina. Er is net een periode waarin er wat minder vanuit de patiëntenvereniging te melden valt, een gepland verslag van een activiteit in de wijk gaat niet door omdat het evenement is afgelast, of de hoofdredacteur vraagt je om eens met “iets origineels” te komen. Blanco pagina’s dus, die gevuld moeten worden. Maar met wat? Vergeet achterover leunen tot de inspiratie toeslaat, aan het werk!

De briljante ingeving

inspiratie-mindmap1“Ik zou ooit nog wel eens een boek willen schrijven. Zodra ik weet waarover, ga ik ermee beginnen.” Het zijn woorden die veel wannabe-auteurs wel eens uitgesproken hebben. De kans dat een boek er met deze insteek ooit komt is echter heel klein. Er wordt gewacht op een “JK Rowling-moment”, een plots opdoemende briljante ingeving. Zoals de schrijfster van de wereldberoemde Harry Potter-boeken meemaakte, toen de eerste ideeën voor het verhaal ontstonden in een vertraagde trein van Manchester naar Londen.

Het is een romantisch en aansprekend beeld van inspiratie, dat echter geen recht doet aan de werkelijkheid. Dat Rowling al vanaf 6-jarige leeftijd bijna onafgebroken aan het schrijven was en alles las wat er maar te lezen viel, laat zien dat ze voor dat ene gouden idee jarenlang heel hard gewerkt heeft. Het verhaal van de jonge tovenaar kon in haar hoofd ontstaan, omdat in haar onderbewuste ontelbare andere verhalen uit de jeugdliteratuur lagen opgeslagen. Omdat zij als schrijfster al jarenlang ervaring had met verhalen die zij de moeite waard vond om te vertellen. Net zoals Archimedes al jarenlang met natuurkunde bezig was én een concreet probleem wilde oplossen, toen hij in bad zijn Eureka-moment beleefde. Net als Newton, op het moment dat hij die appel op z’n hoofd kreeg en de wet van de zwaartekracht formuleerde. Overigens is ook die anekdote wat romantischer dan de werkelijkheid.

Aan de slag!

Wat kun je als redacteur van een wijkkrant of patiëntenmagazine nu leren van deze illustere voorbeelden? Vooral dat het goede idee niet het beginpunt is, maar juist een eindresultaat van eerdere inspanningen. Dat je, op het moment dat er creativiteit van je verwacht wordt, niet moet gaan zitten wachten tot de inspiratie toeslaat. Stap dus zo vroeg mogelijk uit de “denkfase” en probeer concreet dingen op papier te krijgen.

Techniek

Een veelgebruikte techniek is de mindmap. Schrijf op het midden van een vel papier een centraal thema en omcirkel dat. Zeker als je echt nog helemaal geen idee hebt, kan het geen kwaad om heel basaal te beginnen. Zet bijvoorbeeld eens het woord “wijk” in het midden van het papier. Probeer zoveel mogelijk woorden te bedenken die daarbij passen en verbind die met een getekend lijntje aan het centrale thema. “Huis”, “voortuin”, “straatnaam”, “buren”. Misschien ontstaan er meteen al ideeën: “Goh, zouden we bijzondere straatnamen in onze wijk hebben? En zo ja, waar komen die namen vandaan?” Oordeel nog niet of dit een goed of slecht onderwerp is, maar noteer het bij “straatnaam”. Denk verder: “speelplein”, “buurtwinkel”, “bijzondere bewoners”. “Hm, is die ene straat niet vernoemd naar iemand die daar vroeger gewoond heeft? Waarom ook al weer? Wie was dat eigenlijk precies? Wellicht kan ik daar een artikel over schrijven?”

Blijf op deze manier bezig met ideeën verzamelen en eventueel met elkaar te verbinden. Belangrijker dan de techniek die je ervoor gebruikt, is dat je jezelf toestaat om vrijuit te denken en ook halfbakken of slechte ideeën noteert. De kans is namelijk best aanwezig dat je onderbewust toch nog even door blijft sleutelen aan zo’n slecht idee. Met een net andere insteek zou het misschien opeens een heel goed idee kunnen zijn. Maar wellicht valt dat kwartje pas op een moment dat je het niet verwacht. Wanneer je in een vertraagde trein zit bijvoorbeeld. Of in bad. Of misschien wel onder een boom…

Heb je iets aan dit verhaal? Laat het hieronder weten!

Op deze website plaatsen we vaker informatieve artikelen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Volg ons ook op Twitter voor regelmatige #meotips

Illustratie: Nina van Doorene – Stichting MEO