Joran (29): van leerling tot betaald medewerker

Leeftijd: 29
Woonplaats: Alkmaar
Opleiding: Medewerker Logistiek
Hobby’s: fotografie, natuur, astronomie, filosofie

Een leerwerktraject bij Stichting MEO is erop gericht om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring, ritme en kennis op te laten doen. Onder begeleiding worden stappen gezet naar een betaalde baan, die doorgaans buiten Stichting MEO gevonden wordt.  Soms wordt die laatste stap echter al binnen de stichting zelf gezet. Dit gebeurde junior webdesigner Joran, die sinds mei 2015 een betaalde functie heeft.

Werk zoeken met een beperking?

“In november 2014 ben ik bij Stichting MEO begonnen met een leerwerktraject. Ik zat op dat moment al anderhalf jaar thuis. Daarvoor werkte ik als servicemedewerker bij de NS, wat echt een ongelooflijk gave baan was. Helaas kon ik er na anderhalf jaar werken niet aanblijven.

Ik ben toen op zoek gegaan naar ander werk. Maar ja, met mij waren 630.000 anderen dat ook. Dat is dus al lastig, maar ik heb ook een fysieke beperking. Ik moet daar bij de werkzaamheden die ik doe dus rekening mee houden.”

Bankhangen is af en toe best lekker, maar zeker niet anderhalf jaar lang!

“Dankzij het UWV kreeg ik begeleiding van een jobcoach van Agros. Hij bracht me in contact met Stichting MEO, waar een van zijn andere cliënten ook een leerwerktraject volgde. Ik kreeg altijd te horen dat ik goed ben met computers. Ik heb bijvoorbeeld een tijd lang een 84-jarige dame computerles gegeven. Ik had nog geen ervaring met het maken van websites, maar ik was allang blij als ik wat kon gaan doen. Bankhangen is namelijk af en toe best lekker, maar zeker niet anderhalf jaar lang!

Ik mocht drie dagen in de week ‘proefdraaien’. Dat was wel even pittig in het begin. Maar ik merkte ook dat er niet meteen druk op de ketel stond en dat er ruimte was om fouten te maken. Het klikte en daarmee ging het leerwerktraject van een jaar lang van start. Zo ben ik het werkritme op gaan bouwen en op een gegeven moment vier dagen gaan werken. Ik pikte het webdesign snel op en leerde ondertussen ook meer over wat ik verder goed kan, zoals collega’s of klanten helpen.”

De ruimte krijgen is belangrijk

“Dat gaat natuurlijk niet vlekkeloos. Als je privé een dip hebt en nog moet wennen aan het werkproces dan telt dat heel snel op. Het was belangrijk dat ik daar de ruimte voor kreeg, waardoor ik mezelf ook weer kon herpakken.

Gedurende het traject vinden er tussentijdse gesprekken plaats waar de jobcoach ook bij is. Tijdens zo’n gesprek kwam Edwin, de oprichter van de stichting, met de verrassende mededeling dat hij op een andere manier met me wilde samenwerken. Hij vond me een positieve, vrolijke en hulpvaardige collega met een grote motivatie en goed arbeidsethos. Daarom bood hij me een contract als junior webdesigner.”

De verantwoordelijkheid voelt goed

“In samenwerking met het UWV is daar een functieprofiel voor opgesteld, waar ik nog niet volledig aan voldoe, maar waar ik wel in kan groeien en naar betaald word. In plaats van een leerling ben ik nu een betaalde medewerker. Er is daarom wel wat veranderd: ik heb nu een grotere verantwoordelijkheid, waar ik ook op aangesproken word. Dat voelt goed en ik groei er lekker in.

Wat mij betreft is een traject bij Stichting MEO een absolute aanrader. Je zit in een beschermde omgeving, maar je gaat wel écht aan het werk. Ik ben dus hartstikke blij dat ik deze kans heb gekregen!”