Nederland doet vrijwilligerswerk, jij toch ook?

Door Daphne van Breemen

Over een maand is het weer zover: op 15 en 16 maart staat ons land weer in het teken van Nederland Doet. Een initiatief van het Oranje Fonds om heel Nederland vrijwilligerswerk te laten doen. Iedereen, van jong tot oud, mag meedoen. Wijk- en buurtverenigingen, sportclubs, lokale organisaties, allemaal doen ze mee. Ze bieden klusjes aan of steken zelf de handen uit de mouwen.

Terwijl ik dit schrijf zie ik op de website dat er al 7872 aanmeldingen met klusjes zijn. En dan te bedenken dat NL Doet vorig jaar in totaal maar 7000 aanmeldingen had en er 300.000 vrijwilligers op de been waren. Met nog ruim vier weken te gaan, kunnen dat er dit jaar toch minimaal wel 8000 worden, lijkt me. Ik vind het in ieder geval een mooi streven. Als ik mijn woonplaats, Tilburg, invul op de site van Nederland Doet krijg ik een overzicht te zien van alle activiteiten die op 15 en 16 maart georganiseerd worden. Het zijn er nu 56. Met uiteenlopende klussen van schilderen tot het ombouwen van een tuinhuis. Zo zie ik dat er bij mij in de straat geklust kan worden bij de daklozenopvang. Op de buitenplaats van het daklozencentrum moet een overkapping komen. Gezocht worden vijf ‘technische vrijwilligers’. Dat is dus al niets voor mij.

Gelukkig zijn er genoeg andere klusjes te doen die me wel aanspreken en waar je best twee linkerhanden voor mag hebben. Daarom moet u zich ook opgeven. Vrijwilligerswerk is hard nodig. Nederland Doet maakt daar de mensen graag bewust van en hoopt de ogen van jou en mij te openen. Even een ander helpen, even iets doen wat je anders niet zo snel zou doen. Zo makkelijk is het. En vaak kost het minder moeite dan je denkt. Wat het oplevert? Een lach op het gezicht van de ander. Mensen blij maken door ze een handje te helpen, daar doe je het tenslotte voor. Dus haast je naar de site en meld je aan!